15
Április
2020
S
sg

Az Apple és Google együttműködés sötét oldala a COVID-19 elleni küzdelemben

Blog
koronavíruskontakt kutatás
Az Apple és a Google bejelentette az új koronavírus terjedésének nyomon követésére szolgáló rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok megosztását a Bluetooth Low Energy (BLE) átvitel és az egészségügyi szervezetek jóváhagyott alkalmazásai révén. Ennek kritikája jelent meg.

Az Apple és a Google a múlt héten bejelentette Bluetooth-alapú kontakt kutatás segítő nyomkövető platform létrehozására irányuló közös erőfeszítését. mely azóta sok vitát váltott ki. A reakciók összességében pozitívak, de vannak kritikus észrevételek, elsősorban egy ilyen rendszer lehetséges adatvédelmi hiányosságai kapcsán: a magánélet védelme.


Ami félelmetes, itt nem az, hogy az Apple és a Google nem hajlandó vagy nem képes megőrizni a polgárok magánéletét, miközben harcol a koronavírus pandémiával - elvégre, ki van a lehetőségek és a know-how szempontjából jobb helyzetben, mint ők?


Valójában az aggasztó az a tény, hogy ezt a megoldást trójai lóként használhatják fel, hogy példátlan léptékben javasolják magukat alapértelmezett partnerként az egész világ kormányai számára, akik hajlandóak digitalizálni polgáraik számára az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. És ezáltal így átalakítják a teljes folyamatot, hogy előnyös legyen számukra.


Igaz, hogy a két technológiai óriás nem alkalmazást nyújt, hanem működési szintű keretet, amelyre harmadik felek építhetik megoldásaikat, de pusztán az a tény, hogy az irányítást végzik, olyan következményekkel jár, amelyeket alig lehet felbecsülni.

Kapcsolódó blogbejegyzések
További információra lenne szüksége?
Keressen minket bizalommal!