28
Április
2020
R
rzs

10 000 euróra bírságoltak egy magánszemélyt, aki titokban készített videófelvételt

Blog
hozzájárulásvideófelvételausztriaosztrák adatvédelmi hatóságrejtett videófelvétel
Az Osztrák Adatvédelmi Hatóság korábbi döntése immár jogerős és nyilvánosan elérhető, amely alapján egy futballcsapat edzője pénzbírságot köteles fizetni a női zuhanyzóban készített rejtett videófelvétel miatt.

Az Osztrák Adatvédelmi Hatóság korábbi döntése immár jogerős és nyilvánosan elérhető, amely alapján egy női futballcsapat edzője pénzbírságot köteles fizetni a női zuhanyzóban készített rejtett videófelvétel miatt.

2018. október 2-án készítette a körülbelül 20 perces videófelvételét mobiltelefonjával a női futball csapat edzője, amelyen két hölgy szerepelt meztelenül. A felvétel titokban, az érintettek hozzájárulása nélkül készült, elsősorban saját célú megtekintésre, azonban mint kiderült már korábban is készültek felvételek. Végül a videófelvételt az egyik érintett törölte az edző mobiltelefonjáról. A hatóság a hozzájárulás jogalapjának, valamint a jogszerű adatkezelés céljának hiányára hivatkozva 10.000 euró összegű pénzbírságot szabott ki, amellyel ellen a férfi jogorvoslattal élt, ezt azonban később visszavonta. Korábban a férfi azzal érvelt, hogy a felvétel törlését követően nem volt módja a felvételt megtekinteni. A hatóság szerint azonban az adatkezelés így is megvalósult. Az ügyben eljáró bíróság 2020.03.12-ei döntése[1] alapján az adatvédelmi hatóság döntése jogerős.

A GDPR 83. cikk (1) bekezdése alapján a kiszabott közigazgatási bírságnak minden egyes esetben hatékonynak, arányosnak és visszatartó erejűnek kell lennie. Az osztrák hatóság a bírság összegének megállapításakor figyelembe vette többek között a felvételt készítő férfi jövedelmét, amely körülbelül havi nettó 1.800 euró.

 

Forrás:

https://www.dataprotect.at/2020/04/28/filmen-unter-der-dusche/?fbclid=IwAR36Q1EB7Mc0D8p8jCOzW27IXuaxDGVQxJ0_PtE4E6ZgasdO3Sa5umL2lt0

 

 

 

 

 

 

 [1] GZ: W214 2222666-1 / 9E


További információra lenne szüksége?
Keressen minket bizalommal!